[ERROR]
>

Mijn eerste ontmoeting met Bodega Herrero

Al meer dan 20 jaar ging ik elk jaar naar de Alimentaria in Barcelona. Dit is een bijzondere wijnbeurs met o.a. Spaanse wijn & cava producenten.
Mijn smaak voor wijn is nogal specifiek en ik zoek altijd naar een smaakprofiel in een wijn variant die zich onderscheidt van wat er al op de markt te vinden is. 

Ook heb ik een voorliefde voor kleine producenten, die zich onderscheiden van volume producenten door te gaan voor kwaliteit en eigenheid. En dat met passie en plezier!

Op vrijdag 12 maart 2004 liep ik wederom rond op de beurs en kwam bij een tafel met daar achter een jonge man die in vloeiend Frans een goed gesprek met mij begon. We hadden direct een hele leuke klik.

Het wijnhuis waar zijn gezin mede eigenaar van was heette Viñedos de Nieva en zijn naam is Javier Herrero, de jongste zoon van de familie Herrero uit Segovia. Ik begon de wijnen te proeven en de Sauvignon Blanc was een fantastische eye-opener. Maar een van de Verdejos die ik proefde was zeldzaam authentiek en onderscheidde zich zo enorm van wat ik verder had geproefd, dat ik niet meer verder ben gelopen. Dit was wat ik zocht om toe te voegen aan ons assortiment wijnen.

rueda-horizon

 Een wijn met een pracht verhaal!

De eerste wijn waarvan ik leerde dat deze ‘pre-phylloxera’ was en wat dat betekende. Een Verdejo wijn geproduceerd met druiven afkomstig van de uiterst zeldzame wijngaarden van meer dan 100 tot wel 200 jaar oud. Wijngaarden die vol staan met ‘druivenplanten die niet geënt zijn op de wortels van een andere (amerikaanse druifluis resistente) druivenplant.

Een plant, de vitis vinifera, waarvan de wortels de ‘druifluis’ (phylloxera) weerstaan en door de zorg van de eigenaar meer dan 100 jaar oud kunnen worden .... en zijn geworden.

robert-vedel-pre-phylloxera

Pre-Phylloxera ... Robert Vedel & Jose Maria Herrero

Deze wijnen zijn Pre-Phylloxera, ook wel Pie Franco of Franc de Pied genaamd.

Deskundigen die zulke ongeënte wijnen hebben kunnen vergelijken met wijnen van identieke percelen,maar wel geënt op amerikaanse wortels zijn het er grotendeels over eens: Pre-Phylloxera wijnen zijn echt anders.

In vergelijk met wijnen geproduceerd met druiven van geënte druivenplanten hebben Pre-Phylloxera wijnen een ‘fijner zijdeachtig mondgevoel en delicate, nooit overdreven uitbundige aroma’s.
Vooral Het mondgevoel wordt als beter beoordeeld. Beschrijvingen als: ‘harmonie, ‘uitstekende balans’ en een ‘zeer directe sensatie met de
wijn’ vallen deze wijnen regelmatig ten deel.

Dikkere wortels, dieper bereik, minder grote druiven, weinig liters opbrengst per vierkante meter, maar meer voeding, meer mineralen en de
perceptie dat de ‘druiven voller en rijper zijn’. Deze eigenschappen maken de wijnen uniek.

Herrero produceert 2 Pre-Phylloxera 100% Verdejo wijnen.
. De ‘Robert Vedel Verdejo en ....
. De hommage aan de man van Janine Vedel en de vader van de 3 zoons Javier, Pepe en Juan; de ‘Jose Maria Herrero’ Verdejo.

Beide importeren en distribueren wij met ontzettend veel trots in en door Nederland.

Sluiten

Inloggen

Log eenvoudig in met uw account. Of wanneer u nog niet geregistreerd bent, klikt u op Account maken.
Nog niet ingelogd

Emailadres
Wachtwoord
Inloggen
Maak een account
Ik weet mijn wachtwoord niet.
Sluit venster