foto boven: Landkaart Spanje met bij de rode pijlen: wijngebied Priorat DOQ
PRIORAT ... RODE WIJN DIE JE BLIJFT VERRASSEN
Daniel Schuringa (eigenaar Cavad'or exclusives en CookLovers) is een groot liefhebber van mooie rode wijnen. En voor hem zijn 'mooie rode wijnen', wijnen die je bij elke slok opnieuw verrassen.

foto boven: terrasvormige wijngaarden in Priorat
Priorat & Kwaliteit
lange, hete en droge zomers met een gemiddelde neerslag van 500 mm per jaar.
Aroma's die veel worden waargenomen zijn vanille, tabak, bramen, zoethout en chocolade. Het zijn zeer gastronomische wijnen, ofwel wijnen die heerlijk matchen met vele mooie gerechten.
wijn-spijs:
Rood vlees: geroosterde entrecôte, reebiefstuk met wijnsaus, hazenrug met tijm, lamsbout met knoflook en rozemarijn.
Wit vlees: varkensrollade met specerijen als kummel en venkelzaad, varkenshaas met paddestoelen.
Gevogelte: kruidige kalkoen met spek uit de oven.
Kaas: manchego, oudbelegen Goudse kaas.

foto boven:de bodemsoort 'Llicorella' genaamd, die bijdraagt aan de karakteristieken van de Priorat Wijn.
Geschiedenis van het wijnhuis Genium
Genium is gevestigd in de kelder van een huis dat dateert uit 1265 welke de allereerste vestiging was van de Kartuizer Orde van Scala Dei.
In totaal omvatten de wijngaarden 15 hectaren; 7 hectaren bevinden zich in Costers, 3 hectaren zijn biologisch en 5 hectaren zijn terrasvormige wijngaarden met op ieder terras 2 rijen wijnstokken. De druivenrassen bevatten de varianten Garnacha, Cariñena, Cabernet
Sauvignon, Syrah en Merlot. De druivenstokken in Costers zijn al in 1910 aangeplant en produceren 300 gram druiven per stok.
Sinds 1980 zijn er op de terrassen jongere wijnstokken aangeplant die nu jaarlijks tussen de 900 gram en 1 kg per stok produceren.
Het doel van dit unieke wijnhuis is om wijnen gebaseerd op de lokale Garnacha en Cariñena te produceren die karakteristiek zijn voor de Priorat. Doordat de druiven groeien in 3 verschillende gebieden binnen de Priorat (Poboleda, La Morera del Montsant en Torroja del Priorat) variëren de wijnen in karakter, aroma, complexiteit en persoonlijkheid.
Volgens de wijnmaker is rijping op eikenhouten vaten zeer belangrijk voor het karakter van de wijn. Zonder die rijping lijkt de wijn niet ‘af’. Er wordt slechts lichte tot medium ‘toast’ gebruikt, zodat de ‘hout-aroma’s’ niet domineren.
Klik hier voor ons assortiment wijnen van wijnhuis Genium