vanille kaneel

Vanille

Vanillestokjes zijn gedroogde, gefermenteerde vanillepeulen, meestal in handzame stukken verdeeld. Ze horen licht vochtig en buigbaar te zijn (het ‘stokjes’ in de naam verwijst naar de vorm, niet naar de hardheid).

99,5 % van alle vanille is Bourbon

Meer dan 99,5 procent van alle vanille is Bourbon vanille (afkomstig van planten met de wetenschappelijke naam Vanilla Planifolia). De grootste producenten zijn Madagaskar en Balie (Indonesië), verder komt er nog Bourbon vanille uit Mexico, Tonga, de Seychellen, Comoro en La Réunion.

Oorsprong Bourbon vanille

De koppeling tussen Bourbon en vanille is ontstaan doordat de Fransen de vanille ontdekten en die met succes begonnen te verbouwen op ‘hun’ overzeese Franse eiland Bourbon (indertijd vernoemd naar het Franse koningshuis – het eiland heet vanwege de Franse revolutie nu La Réunion).

Tahiti vanille

Alleen op Tahiti – dat met circa 5 ton nog geen 1/2 procent van de wereldproductie in handen heeft – groeit een andere soort vanille (met de wetenschappelijke naam Vanilla Tahitensis) – die naar het eiland vernoemd is: Tahiti vanille.

Toepassing

Met een vloeistof aan de kook brengen, af laten koelen en circa 1 uur laten staan. Daarna het stokje verwijderen.
Soms wordt aanbevolen om een vanillestokje met de punt van een mes in de lengte open te splijten en de inhoud (het merg) er uit schrapen. Het stokje (de peul) wordt dan niet gebruikt.

Kaneel

Smaak: Warm, zoet, kruidig, pikant.

Toepassing:

Kaneelpoeder kan op of in allerlei warme en koude gerechten gebruikt worden, die daardoor wel een (enigszins) bruine kleur krijgen. Dat kan een nadeel zijn, bijvoorbeeld in de heldere vloeistof van een vruchtencompote is dat niet zo leuk.
Kaneelstokjes hebben dat ‘nadeel’ niet (ze geven geen kleur af) maar die geven hun smaak pas af als ze meegekookt worden (en dan ook nog maar langzaam).