sepia pimenton de la vera gerecht

Sepia a la plancha met Pimenton de la Vera

Bereiding

Maak de inktvis schoon of laat je visboer het doen.
Spoel hem goed af en zorg dat er geen zand meer in de inktvis of de tentakels zit.
Leg de schone inktvis in een schaal en overgiet deze met de olijfolie.
Bestrooi de inktvis vervolgens met peper en zout en roer alles goed om.
Laat dit alles een paar uur marineren met regelmatig omscheppen.

Verhit een grillpan zonder olie op het vuur. Als hij loeiheet is leg je de inktvis op de grillplaat en bak je deze aan een kant.
De seppia gaat tijdens het bakken opbollen maar met een spatel kan je deze platdrukken.
Laat de seppia bakken tot je aan de randen van bovenkant ziet dat het vlees ondoorzichtig begint te worden.
Draai de seppia vervolgens om waarna je haar aan de andere kant bakt tot ze gaar is (zo’n 3 à 4 minuten).

Voor de peterselie/knoflookolie: Die maak je door een knoflookteen met wat zout fijn te wrijven in een vijzel tot een pasta. Voeg hieraan een heel fijn gesneden bosje peterselie toe en pureer dit samen met de knoflookpasta met behulp van een keukenmachine. Schenk druppelsgewijs de olijfolie (extra virgen van La Boella) toe, net zoals je een mayonaise zou maken en breng alles op smaak met peper en zout. Schep de olie vervolgens over de gare inktvis.

Serveer direct en top af met de ‘gerookte paprikapoeder’.
Geef er een lekkere groene salade bij en wat brood om te deppen en garneer met wat partjes citroen.

Eet smakelijk,

Anna Tan * www.SomeFoodCatering.nl

Personen

Voor- of Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

Bereidingstijd

Voorbereiding ca. 20 min
Bereiding ca. 15 min

Wijnadvies

Voor dit gerecht adviseren wij de volgende wijn:

Albariño ‘Premium’ (3 maanden gelegen op haar ‘lie’)

Gerookte paprika ‘Pimenton de la Vera’

Inhoud: 60 gr.

Gerookte paprikapoeder staat ook wel bekend als ‘Pimenton de la Vera’.  Deze specerij komt uit de Spaanse La vera streek in de provincie Extremadura.
De overheid heeft dit unieke product voorzien van een garantielabel dat garandeert dat de paprika’s ook daadwerkelijk uit La Vera afkomstig zijn.
De paprika’s (soort Ñora  Pepers) worden geplukt, en vervolgens zo’n 2 weken langzaam gedroogd boven een smeulend vuur van steeneik, waardoor de specerij zijn zoetige en licht gerookte aroma’s verkrijgt.

Ingrediënten:
Gerookte paprika en maximaal 1% zonnebloemolie

webshop_FP0709_paprika
Albariño ‘Premium’

Albariño ‘Premium’

Wijnhuis: Maior de Mendoza
Gebied: Rias Baixase
Land: Spanje

Verfrissende, strogele wijn met een stuivend bouquet van veldbloemen, rozen, honing, , peer, citrus en appel. Een intensief mondcontact en een aangenaam friszure droge smaak die zorgdraagt voor een lang aanhoudende afdronk met hints van amandel en peer.

Druivensoort: 100% Albariño

Op lie: 3 maanden op haar eigen gistcellen gerijpt

Gerechten:
Aziatische gerechten, Hors d’oeuvre, Brasem – Gebakken in een zoutkorst, Schelvis, Zwaardvis, Heilbot – Gegrild, Gamba – Gegrild, gekruid, Langoustine, Scampi, Schaal- (bijvoorbeeld kreeft) en schelpdieren, gevogelte, visgerechten, Risotto, Pasta Salade,  licht vlees, Chèvre – Geitenkazen, Lopende kazen – Brie, Coulommiers