amandel colombo amuse

Amuse: Geroosterde amandelen gekruid met Colombo

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Schenk de olijfolie op een bakplaat en schud de plaat zodat de olie de hele bodem bedekt.

Voeg de amandelen toe en schud ze door de olie. Spreid ze in 1 enkele laag uit.
Rooster de amandelen 20 minuten tot ze lichtbruin zijn.
Schep ze tijdens het roosteren regelmatig om. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Bestrooi de amandelen als ze nog warm zijn royaal met zeezout en de Colombo kruiden en schep goed om.
Je kunt de amandelen zowel warm als koud serveren, maar ze moeten wel vers geroosterd zijn.
Eventueel kun je in een luchtdichte pot ze nog een dag of drie bewaren.

Eet smakelijk !

Anna Tan * SomeFood Catering

Personen

Amuse voor 2-3 personen

Ingrediënten

Bereidingstijd

Voorbereiding ca. 15 min
Bereiding ca. 20-25 min

Wijnadvies

Voor dit gerecht adviseren wij de volgende wijnen:

Rioja Viura en Barrica (klik voor webshop) (Fernández de Pierola)

Colombo  – Specerij

Colombo is een traditionele Frans-West Indische blend dat geïnspireerd is op Indische curries. Het is een lokale curry poeder van West-Indië waarvan de roots teruggaan naar de hoofdstad van Sri Lanka, Colombo.

Het poeder bevat altijd 3 kruiden: koriander, pepers en kurkuma. Afhankelijk van de smaak en de lokale traditie, kan het ook kaneel, saffraan, mosterdzaad, kardemom, steranijs, gember, tamarinde of kruidnagel bevatten.
De ingrediënten van onze Colombo zijn: koriander, kurkuma, Jamaica peper, komijn, fenegriek, gember, zout, peper.

Gecombineerd met vlees zoals gevogelte, geit- of varkensvlees gestoofd met tamarinde pulp kan je een uitstekende vlees curry bereiden. Het leent haar naam ook aan de meeste typische gerechten van West-Indië, zoals aan stoofpot van geit, varkensvlees en kip.

Het is ook perfect voor vegetarische curry’s, zoals bijvoorbeeld met aardappels en aubergine.
Hele goede combinatie met gegrilde zalm of forel. En met mayonaise of yoghurt zeer geschikt als dip.

De smaak is spicy, kruidig met een ietwat zoete citrus- en notensmaak.

Specerij blend Colombo
Rioja Viura en Barrica

Rioja Viura en Barrica

Na verschillende wijnen te hebben gecombineerd met deze bijzondere amuse is de Viura en barrica van het wijnhuis Fernandez de Piérola als beste begeleider uit de bus gekomen.

Wijnhuis: Fernandez de Pierola
Gebied:  Rioja (Alavesa)
Land: Spanje

Een goudgeel gekleurde wijn met groene tinten. Aroma’s van rijp fruit, zoals perzik, citrus, pruimen en appel. Hinten van toast en vanille door de houtlagering. Een volle, stevige, lange en frisse afdronk.
Druivensoort:  100% Viura

Houtrijping: Gisting zonder schilletjes 30 dagen in eikenhouten vaten
Serveertemperatuur: 10 º C

Serveersuggestie:
kreeft, amandel colombo, paëlla, gemengde olijven, tapas, salades met vis, gegrilde vis, kip, barbecue, diverse kazen zoals boursault, cabrales, caerphilly, cantal, comte en perfect als aperitief.