Gamba en Viking zout

Gamba’s gemarineerd met Olijfolie, knoflook, peterselie en gember

Bereiding

Pak een grote koekepan en warm deze eerst op.
Als de pan opgewarmd is (niet te heet) giet dan de marinade inclusief de gamba’s over in deze pan, zodanig dat alle gamba’s op 1 zijde liggen.
Giet de marinade regelmatig over de gamba’s.
Na ca 1,5 minuut legt u elke gamba op haar andere zijde en bakt deze ook weer ca 1,5 minuut. U schept de marinade over de gamba’s heen tot ze een mooie roze kleur hebben.
In totaal zal u zo’n 4 à 5 minuten nodig hebben.

Strooi net voor het serveren wat vers gesneden peterselie over de gamba’s heen.

Giet de afgekoelde marinade in bakjes en serveer deze met stukjes stokbrood, zodat u heerlijk kunt dippen terwijl u van de Gamba’s geniet.

Eet smakelijk,

Marina Schuringa-van Nimwegen

Personen

Voorgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

Bereidingstijd

Voorbereiding:
Gamba’s in marinade leggen ca 10 minuten
Voor bakken minstens 3 uur in marinade laten liggen

Bereiding ca. 4 à 5 minuten

Wijnadvies

Voor dit gerecht adviseren wij de volgende wijnen:

Chardonnay Bourgogne ‘Vieilles Vignes’ van Chateau de Messey (klik voor webshop)

Olijfolie Arbequina La Boella – Tarragona Spanje

Een heldere olijfolie met de fruitige geur van banaan en appel, een frisse groene geur van tomaat, venkel en noten, een romig mondcontact met een zoete smaak die overgaat in bittere tonen die langzaam aanhouden in een zoete romige notige nasmaak.

Geoogst half November, zodra de olijven van kleur veranderen van groen naar zwart.
Aroma’s, zoals appel en banaanen andere rijpe tonen zoals amandelen, tomaat, venkel en artisjok.

Toepassingen door professionals:

Jonathan Daane Bolier *
‘Deze is breed te gebruiken; denk aan, marinade voor verse makreel, gelei van meloen en olijf olie voor bij de eendenlever. Als emulsie bij hangop en mirabelles (pruimpjes), gewoon op tafel bij het brood, opmonteren van een zalf van bospeen, kortom zacht, kruidig,zilt,licht zoet, top!’

Marco Verspeten * restaurant de Etage
Deze geweldige olie pas ik toe aan alle gangen van mijn me!
Voor een fruitige vinaigrette,om een saus mee af te maken, of gewoon schenken over huisgemaakt vanille ijs.
Deze Top olie past overal bij.

Bourgogne Chardonnay ‘Vieilles Vignes’ Chateau De Messey

Wijnhuis: Château de Messey
Gebied: Côte Maconnais * AOC Bourgogne
Land: Frankrijk

Een goudgele wijn met een groenige glinstering. Aroma’s als verse druiven, groene amandel, bloemen (acacia, kamperfoelie en vlier­bloesem), citrus, witte perzik, honing, kweepeer en gedroogde vruchten. Een rond, filmend mondgevoel met een lang aanhoudende afdronk met tonen van vanilla en cederhout.

Druivensoort: 100% Chardonnay

Houtlagering: 8 maanden frans eikenhout

Gerechten:
Goed te serveren met delicate gerechten en zacht vlees. Gebakken rivier-vis, zee-vis in witte saus of schaaldieren. Harde kazen zoals Comte en fijn gevogelte in crème sauzen. Het kan ook worden genoten als een aperitief.