recept buikspek 5 epices

Duroc buikspek gemarineerd in 5 spices Guzhai China

Bereiding

Voorbereiding van het buikspek: een dag van tevoren.

Snij het vel in met een scherp mes om de 2 tot 3 cm. Hierdoor loopt het vet er beter uit en kun je het geroosterd buikspek later makkelijk in stukken snijden. Snij alleen het vel en niet in het vlees er onder.

Leg het vlees op een rooster of in een braadslede en overgiet de kant met de zwoerd met het kokende water. Dep het vlees goed droog met keukenpapier. Meng de melange 5 épices Guzhai met de hoisinsaus en de rijstwijn. Wrijf de marinade over de vleeskant van het spek, je hoeft niet alles te gebruiken. Leg het spek met het vel naar boven in een (schone droge) braadslede en zorg er voor dat er geen marinade op het vel zit. Bedek met plasticfolie en laat marineren in de koelkast.

Haal het buikspek uit de koelkast en dep het vel nogmaals.

Verwarm de oven voor op 210º en zet de braadslede in het midden gedurende 45 minuten of totdat het vel wat bruin gekleurd is. Bestrooi rijkelijk met het grove zout. Dit kan je er later vrij makkelijk afvegen. Doe tijdens het hele bakproces  beetjes water in de braadslede (laat het niet het vel raken), zodat de marinade niet helemaal verbrand en het vlees sappig blijft.

Stel de oven in op 190º en braad het vlees nog +/- een uur. Controleer regelmatig en voeg eventueel beetjes water toe aan de braadslede.

Om het vel nog wat krokanter te maken kan je na 1 uur de oven op 230º zetten en het vlees nog 25 minuten bovenin de oven plaatsen.

Serveer met  gestoomde pak choy of choy sum in oestersaus.

Eet smakelijk,

Anna Tan * SomeFood Catering

Personen

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

Bereidingstijd

Voorbereiding : ca. 30 minuten dag voor bereiding
Bereiding ca. 2 uur

Wijnadvies

Voor dit gerecht adviseren wij de volgende wijnen:

Rioja Fernández de Piérola Crianza (klik voor webshop)

5 épices uit China Guhzai

De door ons gedistribueerde specerij blend genaamd ‘5 épices’ word direct geimporteerd vanuit Guhzai in China en is een combinatie van koriander, anijs, kaneel, venkel en kruidnagel.

Het bijzondere aan dit specerijen mengsel is dat het de 5 smaakgroepen zoet, zout, bitter, zuur en umami bevat (umami = een van oorsprong japans woord dat ‘heerlijkheid’ of ‘hartig’ betekent).

Algemeen word aangenomen dat dit specerijen mengsel haar naam dankt aan de 5 specerijen waar het minimaal uit bestaat. Nog een reden is dat ze naar de 5 elementen verwijst: hout, vuur, aarde, metaal en water. In de traditionele Chinese geneeskunde hebben deze elementen invloed op de menselijke anatomie, balans en onbalans.

Er bestaan veel variaties op de 5 épices die wij importeren. Door slechts een van de ingrediënten in verhouding te laten toenemen neemt deze de karakteristieken van de specerij over. Maar over het algemeen word de smaak van dit mengsel gedomineerd door de geur en smaak van steranijs.

Dit mengsel van specerijen kan goed worden gebruikt bij de bereiding van ‘vet’ vlees, zoals varkensvlees, eend of gans. Gebruik het als ‘rub’ voor kip, eend, varkensvlees en vis of voeg het toe aan de paneer als je gaat frituren.

De specerij word vooral veel gebruikt in de vietnamese en kantonese keuken bij de bereiding van bijvoorbeeld geroosterde eend of in marinades voor gebraden kip.

Op Hawaii staat deze specerijen-blend vaak op de tafels van restaurants, zodat de gasten hiermee hun gerecht kunnen ‘seasonen’. Een andere toepassing is zout samen met deze specerij op een laag vuur in een droge pan te roosteren tot er een heel bijzonder zout-specerij-mengsel ontstaat.

Door de vrij dominante smaak is het belangrijk de specerij voorzichtig te doseren.

Door toevoeging van de specerij krijgen gerechten een warm, kruidig en ietwat zoetig smaak. Goed toepasbaar bij geroosterd vlees, roerbakgerechten en koekjes.

5 épices Guzhai
Rioja Fernández de Piérola Crianza

Rioja Crianza

Wijnhuis: Fernandez de Pierola
Gebied: Rioja (Alavesa)
Land: Spanje

Beschrijving:
Een kersenrode wijn met intense aroma’s van rood fruit zoals moerbei met tonen van cederhout en vanille. Een vlezige fruitige wijn met geroosterd hout en vanille in de lange nasmaak.

Druivensoort: 100% Tempranillo

Houtrijping:     Deze wijn heeft 18 maanden in houten vaten van nieuw amerikaans eikenhout gerust, waarna een jaar in de fles.

Serveertemperatuur: 15 – 16 º C

Serveersuggestie:
Kazen: Vacherin Fribourgeois, Boursault, Cabrales, Caerphilly, Cantal, Comte, Goudse (jong en jong belegen), Goudse (oud, overjarig), Mahon. Kwartel, Lamsbout, Lamskoteletten, Haas, Wildpate, currie, gevulde paprika, Varkensgebraad