hoofdgerecht dorade paradijszaad

Dorade in Zoutkorst

Bereiding

Maak de dorades goed schoon van binnen
Verwijder de vinnen en de staart en de schubben (doet de visboer meestal voor je)
Snij de citroen in 6 plakjes
Vul de dorades met citroen en een flink aantal toppen dille. (Ik heb een dakje dille toppen standaard in de vriezer)
Maal de Maniguette peper (paradijszaad) fijn in een vijzel

Maak aan beide zijde van de vis met een scherp mes voorzichtig 2 sneden in de breedte tot aan de graad.
Vul de spleetjes met de fijn gemalen peper

Maak het zeezout een beetje nat met een kopje water en meng goed
Leg op de bodem van de bakplaat een laagje zeezout (2 cm)
Leg de vissen op het zout en bedek ze met het overgebleven zout
De vissen moeten helemaal bedekt zijn. Druk het zeezout goed aan.
(Doordat je het zeezout nat hebt gemaakt blijft het beter liggen en bakt het in de oven tot een harde korst)

Zet de vis 25 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden

Hak met een groot mes of keuken bijl de korst voorzichtig in stukken zonder de vis te beschadigen
Verwijder zo veel mogelijk zout (bijvoorbeeld met een kwastje)
Leg de vis op een schaal, verwijder het vel en geniet van het sappige en aromatische vlees.

Doordat de vis nog zijn vel heeft, trekt het zout niet in de vis, maar wel de kruiden en citroen die je erin stopt.
De vis blijft door deze bereiding heel erg sappig en behoud zijn geweldige smaak.
Je kan de vis met allerlei kruiden vullen. Denk aan dragon, peterselie, citroenmelisse, basilicum, tijm, uien en knoflook.
Ik kies meestal voor een of twee kruiden met citroen.
In plaats van water kan je ook witte wijn gebruiken om het zout nat te maken.

Serveer bij dit heerlijke visgerecht tomaatjes uit de oven en een puree van pastinaak en zoete aardappel

Eet smakelijk,

Rob Coert

www.passievoorgezondeten.nl

Personen

Hoofdgerecht voor 2 personen

Ingrediënten

Bereidingstijd

Voorbereiding ca. 15 min
Oven bereiding ca. 25 min

Wijnadvies

Voor dit gerecht adviseren wij de volgende wijn:

Verdejo ‘Erre’ (klik voor webshop) (Bodega Herrero)

Paradijszaad – Kameroen Penja vallei

Een specerij dat haar oorsprong vind in moerassige habitats langs de West-Afrikaanse kust, Ivoorkust, Kameroen, Gabon, Madagascar, en vooral wordt gevonden in het struikgewas.
Een deel van de kuststreek van West-Afrika word ook wel Melegueta of Peperkust genoemd.
Deze specerij staat ook bekend als Guinee peper, Grains of Paradise, korrels van het paradijs, Melegueta peper, Maniguette, Malaguette alligator peper (krokodillen peper), Guinee zaad of fom wisa.
Het zijn kleine bruine zaden met een enigszins piramidale vorm.
De Aframomum melegueta (paradijszaad) behoort tot dezelfde botanische familie als gember, Zingiberaceae en heeft dezelfde sensatie als peper en kardemom met een pittige, scherpe en licht bittere nasmaak.
Het paradijszaad is rijk aan tannines en mineralen. De zaden zorgen voor een scherpe, peperige smaak met tonen van citrus.
Men beschrijft het ook wel als een sensatie die het midden doet tussen de sensatie van de Voastsipériféry peper (Madagascar) en Cubèbe peper (India).

Toepassing:
De specerij wordt toegevoegd in gerechten als smaakmaker en in dranken zoals bier en wijn. In de gastronomische keuken wordt het als een vervanging voor peper gebruikt.
Ook wordt het gebruikt bij het brouwen van bier, het stoken van drank en toegepast in wijn en likeur voor de unieke smaken in een aantal ambachtelijke bieren, jenevers, en Noorse Akvavit.
Paradijszaad combineert mooi met rundvlees, stoofschotels, tajines, wild, vis en schaaldieren. In de Marokkaanse keuken is het een onderdeel van de populaire specerij-blend Raz el hanout. Ook gaat het goed samen met gevogelte, verwerkt in vinaigrette, dressing en groenten.
Voor optimaal gebruik is het belangrijk haar pas op het laatst aan het gerecht toe te voegen.

paradijszaad
Verdejo Erre Herrero

Verdejo Herrero ‘Erre’

Wijnhuis: Bodega Herrero
Gebied: Rueda rond de de dorpen Nieva, Aldeanueva, Santiuste Moral en San Juan Bautist
Land: Spanje

Een goudgele, soepele, frisse witte wijn met de geur van lychee, peer, perzik en citrus. Een zacht rond mondcontact, uitlopend in een soepele, licht zoet frisse afdronk.

Druivensoort
100% Verdejo

Serveertemperatuur:
8 – 10 º C

Serveersuggestie:
zeevruchtensalades, gefrituurde vis, gegrild gevogelte, schelp- en schaaldieren, kreeft, Dorade met zoutkorst en maniquette peper