dessert muscovado suiker lange peper

Geroosterde ananas met peper sinaasappel caramel

Bereiding

Maak de ananas schoon verdeel hem in 4 porties en snij de kern eruit.
Leg de vier kwarten in een ovenschaal en plaats deze voor 25 min in een oven van 180 graden.
Kneus de specerijen.
Verwarm de jus met de vanille stok zodat de caramel later niet teveel zal schrikken. Maak van de suiker een gekleurde caramel.
Als de caramel de gewenste bruine kleur heeft de gekneusde specerijen toevoegen. Dit geeft een (explosie) van geuren vrij even doorroeren met een houten spatel.
De warme jus orange nu op de caramel gieten. Kijk altijd uit met dit klusje de caramel voel je pas als het kwaad al geschied is en een blaar een feit is.
Kook de caramel jus verder in zodat de specerijen hun werk doen.
Verlaag de temp van de oven naar 130 graden. Lak de ananas nu om de paar minuten in totdat hij geheel verzadigd is.
Laat de ananas afkoelen en vlak voor serveren even een tikje in de oven.

Dresseer hem op een ruim bord de aanhangende jus eromheen dikke bol ijs erbij en snel terug naar tafel om van de ananas en de avond te genieten.

Eet smakelijk,

Frank Scheel * www.minzevenijs.nl

Personen

Nagerecht voor 4 personen

Ingrediënten

Bereidingstijd

Voorbereiding ca. 10 min
Bereiding ca. 20 min

Wijnadvies

Voor dit gerecht adviseren wij de volgende wijnen:

Passito (Moletto)

Muscovado suiker  – Fillipijnen

Muscovado is een ongeraffineerde bruine suiker met een sterke melasse smaak. Deze oer-suiker uit Mauritius staat ook bekend als ‘Barbados suiker’

Anders dan de meeste bruine suikers, welke gemaakt worden door de toevoeging van melasse aan geraffineerde witte suiker, neemt de Muscovado suiker de smaak en kleur van zijn bron, suikerrietsap over. Hierdoor bevat Muscovado suiker nog de natuurlijke mineralen en vitaminen uit het suikerriet.
Dit maakt de muscovado suiker gezonder dan geraffineerde witte suiker of andere bruine suikers, welke deze mineralen en vitaminen nauwelijks meer bevatten. Ook is de Muscovado suiker beter bestand tegen hoge temperaturen, waardoor deze niet verbrand in de oven en zijn smaak beter behoud.

muscovado suiker jar
passito dessertwijn

Passito ‘solamini et amicis’

Wijnhuis: Moletto
Gebied: Veneto
Land: Italië

Een witte volaromatische zoete dessertwijn met de intense geur van cassis,rozijnen koffie en honing,een fris zuurzoete smaak en een lange natalmende afdronk

Serveertemperatuur:
10 º C

Bewaarmogelijkheid:
na 3 jaar

Gerechten:
dessert met chocolade, verschillende sterke gerijpte kazen (b.v. formaggio ubriaco), verschillende gebakjes