Coquille Viking zout

Coquille met als finishing touch Sel Viking (Viking zout) uit Noorwegen

Bereiding

Gebruik coquilles die al los uit de schelp zijn en spoel deze af onder koud water.
Leg de afgespoelde coquilles op een vel keukenpapier en dep ze daarmee droog.
Zet een pan op een medium-hoog vuur en laat deze heet worden. Doe de olijfolie in de pan.
(Laat de pan niet té heet worden, want de boter mag niet verbranden).
Hierna voeg je het klontje boter toe.
De olijfolie en boter gaan wat sissen en pruttelen. Als de boter en olijfolie vervolgens stoppen met schuimen doe je de coquilles in de pan.
Voeg wat peper en zout toe en bak elke zijde maximaal 1,5 à 2 minuten.
De lekkerste coquille is nog een beetje rauw van binnen en smelt, bij wijze van spreken, in je mond.
Haal de coquilles uit de pan en serveer deze met ‘per coquille’ een ‘pinch’ Sel Viking van Terre Exotique.
Maak het bord af met blaadjes rucola en wat fijn gesneden rode peper.

Gegarandeerd genieten!

Daniël Schuringa

Personen

Amuse voor 2 personen

Ingrediënten

Bereidingstijd

Voorbereiding ca. 10 min
Bereiding ca. 10 min

Wijnadvies

Voor dit gerecht adviseren wij de volgende wijn:

Saint Veran Bourgogne van Chateau de Messey

Gerookt Viking zout uit Noorwegen

Tot groot genoegen van de gastronomie is dit product onlangs uit de vergeetput gehaald.
Het blijkt de enige culinaire erfenis te zijn van de Vikingen.
De gerookte geur  en smaak zijn prima combinaties met klassieke en moderne gerechten.
Gebruik haar bijvoorbeeld met groenten, in een ovenschotel, omelet, vis en gevogelte.

Ingrediënten:
zout, ui, gerookt zout, dextrose, peper, curcuma en aroma

Dit product wordt naar traditioneel gebruik 160 uur koud gerookt in een rokerij in Denemarken met een mengsel van beuken-, jeneverbes-, kersenhout en olmbladeren terwijl het elk uur gedraaid wordt.

Met haar robuuste rooksmaak, is dit zout ideaal voor vegetarische gerechten, vis, vlees en gevogelte welke een heerlijke grillsmaak mee krijgen.

Oorspronkelijk lieten de Scandinaviërs zeewater op vuur verdampen, waarna ze het zout van het hout schraapten. Hiermee kreeg het zout zijn rooksmaak.

Viking zout Sel Viking
Saint Veran Chateau de Messey Bourgogne

Bourgogne Chateau de Messey ‘Saint Veran’

Wijnhuis: Château de Messey
Gebied: Côte Maconnais * AOC Bourgogne
Land: Frankrijk

Een wijn met een licht goud gele kleur. Aroma’s als fruit (perzik, peer, appel), bloemen (luindebloesem, kamperfoelie en acacia), verse amandel, boter, citrus en honing. Een droog en zacht mondgevoel met een mineralige (vuursteen) lange en aangename afdronk.

Serveertemperatuur:
rond 11 º C voor jonge wijnen en open de fles een paar minuten voor serveren.

Druivensoort: 100% Chardonnay

Gerechten:
kip in roomsaus, kalfszwezerik, vette vis, gepocheerd of gebakken, risotto, coquilles, geitenkaas, bleu de bresse, comté, beaufort en gruère