Aubergine-tajine tartaar

Aubergine-tajine tartaar

Bereiding

Verwarm een oven voor op 180 graden. Prik met de punt van een scherp mes kleine gaatjes in de schil van de aubergine. Laat de aubergines in de schil poffen gedurende 30 tot 40 minuten of tot ze volledig zacht zijn. Leg de teentjes knoflook en een paar kerstomaatjes erbij.

Als de aubergines gaar zijn, de schil verwijderen en het vruchtvlees tot een soort tartaar snijden. Haal de gegaarde knoflook uit het schilletje en wrijf fijn. Naar smaak toevoegen aan de aubergine-tajine tartaar. Kruiden met de tajine mix en eventueel zout en peper. Houd rekening met de gewenste serveertemperatuur.

Verhoog de temperatuur van de oven. Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier. Strooi de parmezaan erover en laat in de oven bakken tot de kaas gesmolten is en wat kleur aanneemt. Houd een paar minuten aan, maar controleer regelmatig. Buiten de oven af laten koelen en in stukken breken.

Halveer de resterende kerstomaatjes en laat kort marineren met een kleine scheutje chardonnay azijn, een beetje olijfolie en wat zout en peper. Zet weg tot gebruik.

Presenteren naar eigen inzicht en wens. Maak bijvoorbeeld een quenelle van de tartaar, serveer met gemarineerde en geroosterde tomaatjes, een parmezaankoekje en wat vers basilicum voor kleur en frisheid.

Héél smakelijk genieten gewenst,

Peter Busser

Personen

Voorgerecht 4 personen

Voorbereiden:
10 minuten (wat grotendeels parallel kan, omdat tijdens garen aubergine de rest gedaan kan worden)

Bereidingstijd:
40 minuten

Ingrediënten

Wijnadvies
Voor dit gerecht adviseren wij de volgende wijn:

Riesling ‘Gmoa’ van Weingut Netzl

Tajine specerij mengsel Mrouzia

Inhoud: 60 gr.

Deze tajine specerij blend komt oorspronkelijk uit Maghreb (Noordwestelijke deel van Afrika; Marokko, Algerije, Tunesië, Mauritanië en Libië).
Het precieze land van oorsprong van deze delicatesse is zeer moeilijk te bepalen. Wat zeker is is dat ze In Maghreb in verschillende gebieden te vinden waren, doordat Nomaden naar alle waarschijnlijkheid de tajine gerechten met zich meenamen op hun reizen.

Een Tajine of Tagine is van oorsprong een Noord Afrikaans Berber gerecht genaamd naar de aardewerken pot waar het in word bereid.

Mrouzia is een van de meest belangrijke Marokkaanse gerechten. Het is een zoet-zoute vlees tajine dat bestaat uit een combinatie van raz el hanout, honing, kaneel en amandelen. Specerijen, noten en gedroogd fruit worden ook gebruikt.

Ingrediënten:
raz el hanout, turmeric, koriander, roze bes, komijn, kaneel & kombava.

Tajine blog

Riesling Netzl blog

Riesling ‘Gmoa’

Druivensoort:
100% Riesling

Wijnhuis:
Weingut Martin und Hans Netzl

Gebied:
Carnuntum

Land:
Oostenrijk

Serveertemperatuur:
10 – 12 º C

Serveersuggestie:

Deze wijn is een ideale (buiten) zomerwijn als ze licht gekoeld is. Door de droge en halfzoete stijl past deze wijn prima bij de oosterse keuken en licht kruidige gerechten.
Panna Cotta van Asperge met gerookte zalmen kruiden. Gerechten met Garnalen, coquille, mosselen, (gerookte) forel, (gerookte) zalm, tong zeebaars, kip, ham en (gerookt) varkensvlees. Kazen als roquefort, ander blauwe kazen, cambazola en feta.

Bijzonderheden:
Dankzij de goede zuurgraad is deze wijn geschikt om enige jaren te laten rijpen. Naarmate de wijn verder rijpt ontstaan mooie honingtonen en een zekere rokerigheid. Kenmerkend is dan het ultieme smaakprofiel van de Riesling Liefhebber: de specifieke Pétroleum geur en smaak. Wat de Fransen ook wel gout de pétrol noemen.