dessert-abrikoos-kardemom

Abrikozen in Hemelse siroop

Bereiding

Zet pan met water op het vuur. Voeg suiker, vanille, citroenschil, citroensap, kaneelstokje en kardemompeulen toe. Laat siroop ca 15 min zachtjes koken. Pocheer de abrikozen ca 15 min in de siroop. Zet het vuur uit en laat afkoelen in de pan.

Zorg dat de cream ijskoud is en de abrikozen afgekoeld.

Maak voorzichtig de abrikoos open en vul met de cream, leg er een halve walnoot op en leg op schaal. Doe dit met allemaal. Zet koud weg.

Eet smakelijk,

Lilian Roelofs * www.SomeFoodCatering.nl

Personen

Dessert voor 4 personen

Voorbereidingstijd:
15 minuten

Bereidingstijd:
inclusief ‘vullen’ 45 minuten

Ingrediënten

Wijnadvies
Voor dit gerecht adviseren wij de volgende wijn:

‘Dessertwijn Humm’

Groene Kardemom

Inhoud: 40 gr.

Onze kardemom komt van Wategama Sri-Lanka Zuid-Azië. Daarmee staat deze kardemom bekend als de hoogste kwaliteit welke verkrijgbaar is.
In Sri Lanka gedijt deze specerij goed in de schaduw van de bossen op vochtige plekken.
In Azië is het vernoemd naar de Kardemom bergen in Cambodja.

Na saffraan en vanille is het een van de duurste specerijen ter wereld.

In de peul zitten kleine zwarte zaadjes die de meeste aroma’s afgeven.

Toepassingen:
Kardemom word verwerkt in zowel hartige als zoete gerechten. Denk dan aan rijstgerechten en (zoete) curry gerechten waar de zaadjes én de zaaddoos heel of gemalen worden gebruikt.

Verder treffen we Kardemom aan in (Scandinavisch) gebak, (Arabische) koffie, (speculaas)koek, (Iranese) thee, Duitse Lebkuchen, runder- en kipcurries uit Sri-Lanka, Arabische vlees- en rijstgerechten, Scandinavische worst, rijst – en vleesschotels uit Moghul.

Ingrediënten:
Kardemom

groene kardemom

dessert wijn humm

Humm dessertwijn

Wijnhuis: Sumarroca
Gebied: Penedes
Land: Spanje

Een goudgele wijn met krachtige aroma’s als witte bloesem en het knapperige van de muskaatdruif, een hint van muskus, rozenhout en litchee. Fruit tonen als pompelmoes, versgeperst sinaasappelsap en exotische vruchten, maar ook florale tonen van jasmijn, citroengras en ijzerkruid. Een filmend, frisse en ronde lang aanhoudende afdronk.

Druivensoort: Muscat Blanc à Petit Grains

Serveertemperatuur:
10  º C

Serveersuggestie:
Aperitief, limoen meringues, catanies en kakawa 21, Szechuan-, Thai- en Vietnamese keuken, kip en witte vis, BBQ varkensvlees, kip, kalkoen, eend, varkenshaas, garnalen, krab, kreeft, heilbot, kabeljauw, Medium – oude Kazen

Bijzonderheden:
Doordat deze wijn een laag alcohol percentage heeft en vrij hoog in haar suikers gaat ze goed samen met licht vlees en combineert ze prachtig met aromatische kruiden zoals gember, kaneel, kardemom en chili pepers.
Dit is een ‘Vin doux naturel’, de druiven komen van de ‘Aman wijngaard’ welke minimaal 15 jaar oud zijn.