grappa_moletto

MOTTA DI LIVENZA

Grappa Moletto

Naam
‘Grappa’ komt van het Latijnse ‘rapus’ of van het Italiaanse ‘grappolo’. Beiden betekenen ‘druif’.

Geschiedenis
Grappa kent een zeer lange geschiedenis. Rond 500 voor Christus leefden de Bourgondiërs in Duitsland, maar ze begonnen in die tijd naar het warmere zuiden te trekken. De legende wil dat zij de eersten waren die uit de resten van druiven een sterk drankje distilleerden.

Sinds de 15de eeuw bestaan er regels met betrekking tot productie en export van grappa. Er werd zelfs tol op geheven. De boeren mochten het wel gewoon voor eigen gebruik blijven produceren. Dankzij deze boeren is het recept van generatie op generatie doorgegeven.

Hoofdingrediënt
Grappa wordt gemaakt van Italiaanse druiven. Eerst maakt men wijn. Met de overschot van de druiven wordt grappa gemaakt.

Alcoholpercentage
Het alcoholpercentage bedraagt tussen de 40 en 45 %.

Serveren
Grappa wordt vooral gedronken na een maaltijd waarbij wijn werd geserveerd. De beste temperatuur voor jonge grappa is tussen 8 en 10°C en voor oudere grappa tussen 16 en 18°C.
Grappa wordt bij voorkeur uit speciale grappaglazen gedronken. Deze glazen zijn van onderen bol en van boven smal en recht. Indien nodig kunnen sherryglazen ook dienst doen. Italianen drinken grappa vaak in de koffie of met mineraalwater.

Bereidingswijze
Bij het maken van wijn blijven er resten van de druiven over, voornamelijk schillen. Van deze resten wordt grappa gemaakt. De beste kwaliteit krijgt men door de resten meteen te distilleren. Het is niet nodig deze eerst een tijd te laten liggen, zoals bij andere distillaten.

Kaf en koren
De resten worden verhit waardoor ze verdampen. Koelt men die dampen vervolgens af, dan veranderen ze opnieuw in een vochtige substantie. Zo kunnen de goede van de minder goede delen gescheiden worden. Na distillatie houdt men een drank met een alcoholpercentage van 86% over. Deze drank wordt zes maanden in houten vaten opgeslagen en in die periode ontwikkelt zich zowel de smaak als de kleur van de grappa. Voor de vaten wordt meestal hout van Sloveense eiken gebruikt. Als er een andere houtsoort gebruikt wordt, krijgt de grappa een sterkere smaak.

grappa_home

Grappa Monovarietal

  • Arneis
  • Barbera
  • Merlot
  • Moscato
  • Pinot Bianco

Grappa Monovarietal houtgelagerd

  • Cabernet Franc
  • Nebbiolo di Barolo
  • Tai
  • Verduzzo