group oostenrijk netzl

CARNUNTUM

Weingut Martin und Hans Netzl

De stad Carnuntum was de belangrijkste Romeinse stad in het huidige Oostenrijk, met meer dan 50.000 inwoners. Nu is het een klein wijngebied ten oosten van Wenen tot aan de Slowaakse grens dat ligt tussen de 2 rivieren de Donau en de Leitha.

De bodem bevat veel leem, kalk en löss die naast veel zonneschijn, beschutting van het leithagebergte en de warme wind van de Noord-Hongaarse vlakte perfecte omstandigheden voor wijnbouw bieden.

Sinds start van onze jaartelling werd er in de regio Carnuntum door de Romeinen wijn geproduceerd. Tegenwoordig zijn er zo’n 910 ha in Carnuntum die gebruikt worden voor wijnbouw. Met het blauwe druivenras ´Zweigelt´ als blikvanger.

Weingut Martin und Hans Netzl is een echt familiebedrijf en gericht op het maken van kwaliteitswijnen. Het wijnhuis ligt in het dorpje Göttlesbrunn, gelegen in het centrum van het wijnbouwgebied Carnuntum.
Het overgrote deel van de wijngaarden liggen in de Ried (kleinste geografische eenheid van een wijngaard) Rosenberg.

De gewelfde kelder onder de wijnboerderij is het oudste gedeelte van het bedrijf. Deze is einde van de 18e eeuw gegraven en, telkens wanneer er weer een extra wijnvat in de kelder moest worden gezet, met de lengte van dat vat verlengd.
De ruimte waar de druiven worden geperst dateert uit 1918.
Mid-jaren ‘60 kreeg de wijn een steeds meer prominente plaats bij de familie Netzl en werd de kelder verder uitgebreid.
In 1965 werden werden betonnen tanks gebouwd voor de vinificatie van de wijnen.

In het gebied rond Carnuntum genieten de druiven van veel zonuren en gematigde regenval. In vergelijking tot de rest van het land zijn de wijnen hierdoor over het algemeen wat rijper en krachtiger.

De familie Netzl produceert voortreffelijke witte- en rode wijnen op basis van onder andere Riesling, Grüner Veltliner, St. Laurent, Merlot, Blaufränkisch en Zweigelt.

Witte wijn

 • Grüner Veltliner, Qualitätswein
 • Riesling, Qualitätswein

Rosé

 • Rosé
  St. Laurent und Zweigelt

Rode Wijn

 • Netzl Klassik – St. Laurent
  Reinsortiger St. Laurent
 • Reinsortiger Zweigelt, Qualitätswein
 • Stariegl – Cuvée barrique en 500 vaten
  30% Zweigelt, 40% Merlot & 30% Blaufränkisch