Franse Peperkoek ofwel Pain d'Epices Terre Exotique style
Volgens Maguelonne Toussaint-Samat werd pain d'épices populair in Reims, gebaseerd op een recept uit Bourges. Het kreeg bekendheid door Karel VII en zijn maîtresse Agnes Sorel. De honing die gebruikt werd, kwam uit Bretagne. In 1571 kreeg de Corporation of Spice Bread Makers in Reims een apart charter, gevolgd door de Parijse makers 1596.
Ingrediënten
. 250 gram honing
. 10cl melk
. 100 g boter
. 200 g bloem
. 1/2 pakje gist
. 50 g gewone bruine suiker
. 1 ei
. 2 theelepels peperkoekmengsel
Bereiding:
. Verwarm de oven voor op 180°C.
. Vermeng vervolgens in een slakom de honing in 10 cl hete melk.
. Smelt de boter en voeg toe aan het honing/melkmengsel
. Voeg geleidelijk de bloem toe om klontjes te voorkomen.
. Voeg het gist, de bruine suiker, het ei en het kruidenmengsel toe.
. Bak je bereiding in een cakevorm gedurende 30 tot 40 minuten.
Tips:
Voeg stukjes gekonfijte Iyokan-schil of gedroogd fruit toe. aan het beslag