[ERROR]
>

Wijn en Spijs adviezen bij Barbecue gerechten


De lente heeft zijn intrede gedaan; het Barbecue seizoen is weer in aantocht! Bier is vaak de alcoholische versnapering waar aan gedacht wordt bij een BBQ, maar ook wijn is een fantastische begeleider van grill gerechten.

Met een mooie wijn in je glas maak je de BBQ-gelegenheid nóg mooier dan deze al is. 

Onze TOP 6 BBQ-Wijnen:

Als je gasten gezellig rondlopen terwijl de gerechten worden bereid op de BBQ, adviseren wij crispy, citrussy witte of rosé wijnen met een hoog zuurgehalte om de smaakpapillen vast aan te zetten.

Is de BBQ een onderdeel van het menu bij een intiemere gelegenheid en worden de gerechten van tevoren bereid, dan adviseren wij om wijnen te matchen bij de verschillende BBQ gerechten. Hiermee ligt de focus meer op een kwalitatief culinaire beleving.

Is de BBQ een gezellige thuis-traditie en wil je een bescheiden, maar betrouwbaar heerlijk eindresultaat, schenk dan niet te complexe, toegankelijke wijnen die makkelijk passen bij bijvoorbeeld zoete, rokerige short ribs en salades.


Een aantal makkelijke richtlijnen waarmee je je grill gerechten nog lekkerder laat smaken:

1. Heb je Vegan gerechten op de BBQ, schenk dan Vegan wijnen, zoals onze Toscaanse Chianti’s van Casabianca, onze pracht range uit Rheinhessen van Tobias Kramer of een van de 2 Heerlijke Italiaanse wijnen: de Primitivo en de Montepulciano d’Abruzzo Colle Maggio.

2. Schenk bij een heerlijke sappige gegrilde zalm een van onze bubbels. Zo hebben wij de rose champagne en de Cava brut rose te bieden. Of wat dacht je van een lichte Pinot Noir van Celine Metz uit de Elzas of van Bodega Malma uit Argentinie.

3. Wanneer je op je BBQ een stuk vlees, vis of groenten met behoorlijk wat specerijen verrijkt, schenk dan een fruitige rode wijn of witte wijn van het Wijnhuis Freynelle uit de Bordeaux. Een witte wijn met een licht zoetige touch, zoals onze Gewurztraminer uit de Elzas van Celine Metz zal ook heel goed passen.

4. Grill je enkel vlees, dan past daar over het algemeen een rode wijn bij. Rode wijn zal door de aanwezige tannines de umami en het hoge vetgehalte van het vlees in evenwicht brengen.

bbq pic 2

Hou je geen rekening met een gebruikte saus of marinade dan vind je hier een aantal makkelijke tips

a. Steak:
Malbec van het wijnhuis Malma uit Argentinie

b. Burger:
Primitivo uit Puglia, Rioja Reserva, Barbera d’Asti met houtlagering, Chianti met houtlagering of Cabernet Sauvignon uit Argentinie

c. Worsten:
Tempranillo (bijvoorbeeld uit Rioja van wijnhuis Tobelos), Toro van wijnhuis Palacio Villachica (of Ribera del Duero) of onze Pinot Noir uit de Bourgogne of Argentinie.

d. Kip van de BBQ:
Onze Chardonnay uit Argentinie of uit de Bourgogne van Manoir du Carra.

e. Licht gegrilde kip:
Sauvignon Blanc, Grüner Veltliner, Rose Passe Temps, Rose Posidonia, Rose Good Stuff en droge Riesling of Chardonnay Straight van Kramer.

f. Ribkarbonade:
Valpolicella van Venturini, Barbera d’asti Tre Amici van Franco Francesco, Riesling Straight en Good Stuff rosé van Tobias Kramer of de Rosé uit Bordeaux van Chateau Freylle

g. Zalm:
Rosé Champagne van J.P. Marniquet, Cava Sabartes Rosé of Pinot Gris en Pinot Noir van Celine Metz uit de Elzas

h. Sardientjes op de BBQ:
Albariño van Lagar de Costa

i. Rundvlees op de BBQ (bijvoorbeeld langzaam gegaarde borststuk / brisket) :
Cabernet Sauvignon en Petit Verdot uit de Bordeaux van Chateau Freynelle en Malbech uit Argentinie

j. Pulled pork (gerecht van langzaam gegaard sappig varkensvlees dat wordt versnipperd en geserveerd met een saus):
Combineer deze met rode wijnen die veel fruit hebben en mooie zuren. De hogere zuurgraad snijdt door het vet van het vlees terwijl het fruit de kenmerkende ‘rokerigheid’ van dit gerecht ondersteund.
. Pinot Noir uit de Bourgogne of Argentinie
. Primitivo
. Barbera d’asti tre amici
. Chianti Riserva

 bbq pic 3

Een aantal wijnen die over het algemeen top zijn om tijdens een gezellig BBQ event te schenken zonder al te strikte wijn-match regels aan te houden zijn:

. Malbec uit Argentinie van Malma

. Pinot Noir uit de Bourgogne van Perraud of van Malma uit Argentinie.
Deze wijnen hebben een aardse, rokerige sensatie ze zeer goed passen bij gerookt vlees. En doordat de smaken van deze wijnen delicaat zijn, overheersen ze zeevruchten, gevogelte en rood vlees niet.

. Droge rosé Good Stuff van Tobias Kramer, alswel de Passe Temps uit de Provence.
Met aroma's van aardbei, watermeloen en citrus heeft rosé een goede zuurgraad die bestand is tegen gegrild voedsel. Net als Pinot Noir past Rosé bij een breed scala aan gerechten, van zeevruchten tot gegrild varkensvlees. Het past ook perfect bij vegetarische burgers of gegrilde kalkoenburgers.

. Mousserende wijnen helpen net als bier de hitte tegen te gaan en gaan goed samen met gegrilde gerechten.
Het zijn de perfecte smaakpapillenreinigers en ze verschonen je gehemelte met hun frisse zuren. Een Cava Brut van Sabartes, Cremant d’Alsace van Celine Metz of Spumante Prosecco van Moletto zijn aanraders die zeker zullen bevallen!

. Ben je niet zo van de mousserende wijnen?
Dan zijn wijnen als Riesling uit Duitsland, Gruner Veltliner uit Oostenrijk en Sauvignon Blanc uit Frankrijk goede stille wijn alterntieven voor het reinigen van de smaakpapillen.

 bbq pic 4

Een aantal BBQ-gerechten en met bijpassende wijnen:


. Grillgerechten van varkensvlees met een pittige saus:

Wij adviseren Franse rosé uit de Provence en rosé cava en rose champagne. Ook zijn onze Cremants uit de Elzas en Bourgogne heerlijk te schenken naast deze gerechten. Barbera d’asti en Chianti uit Italie passen als medium body wijnen goed bij het varkensvlees en de pittige saus zonder deze te overheersen.

. Grillgerechten van varkensvlees met een zoet-pittige saus:

Een zachte en volle pinot noir uit bijvoorbeeld de Bourgogne of Argentinie past heel goed.

. Grillgerechten van Rundvlees gerookt en ‘droog’ geserveerd naast een ongezoete saus met als basis azijn:

is Door haar rokerige vlezige stijl een perfecte match met meer gestructureerde, krachtige rode wijnen zoals Primitivo, Malbec en Cabernet Sauvignon.

. Grillgerechten met verschillende soorten vlees:

Wijnen die de rokerige rijkdom van het vlees kunnen hebben: Rijke, gestructureerde witte wijnen met frisse zuren, zoals Chardonnay uit de Bourgogne en Rheinhessen, Sauvignon Blanc uit de Cotes du Thongue of Rheinhessen of een rijkere Pinot Gris uit de Elzas.

. Grillgerechten met varkensvlees waarbij het vlees meer ‘droog’ wordt geserveerd (bijvoorbeeld op een sandwich of ribbetjes):

Een dorstlessende wijn met ietwat restsuikers past goed, zoals onze moulleux chenin blanc of gewurztraminer. Medium bodied wijnen zoals Tempranillo uit de Rioja, Barbera d’asti uit Piemonte en Chianti uit Toscane hier goed bij.

. Grillgerechten die ananas, gember, aziatische kruiden, varkensvlees en/ of worst bevatten:

Sappige witte wijnen als onze viognier uit cotes de thongue, chardonnay uit argentinie en chenin blanc uit vouvray.

. Grillgerechten waarbij een saus van mayonaise en azijn wordt gebruikt als smaakmaker op gerookte of gegrilde kip (romig en fris):

Chablis en Chardonnay uit Rheinhessen zijn goed als begeleiders hiervan.

. Grillgerechten waarbij Kip gerookt, langzaam gegrild en gesmoord is in witte saus:

Chardonnay uit Argentinie, Pinot Gris uit de Elzas, Passe Temps rose uit de Provence en Posidonia uit Spanje.

. Grillgerechten waarbij gebruik wordt gemaakt van van mosterd tijdens het grillen:

Sauvignon Blanc uit Rheinhessen

. Grillgerechten met een BBQ saus op basis van tomaat en bruine suiker:

Een complexe fruitige wijn zoals onze Cabernet Sauvignon uit Argentinie past hier goed bij.

bbq pic 5

Gekoelde rode wijn als begeleider bij grillgerechten.

Gekoelde jonge lichtere rode wijnen met primair fruit, fris zuur, een lichte body en een laag tannine- en alcoholgehalte kunnen in de zomermaanden een geweldig alternatief zijn voor witte en rosé wijnen.

Deze rode wijnen kunnen gekoeld worden:
. Pinot Noir uit de Elzas
. Pinot Noir uit Argentinie
. Valpolicella
. Barbera
. Zweigelt

De rode wijn moet zeker geen houtlagering hebben gehad als je hem gekoeld wil drinken.

Fruitige lichtere rode wijnen kunnen gekoeld worden geserveerd tussen 8°C en 10°C. Dit komt overeen met ongeveer 90 tot 120 minuten in de koelkast.

Een andere 'koel-methode': 
Bewaar de wijn op ijs tot hij is afgekoeld en zet hem dan weer op tafel om ervan te genieten. Als de wijn weer warm begint te worden, dompelt u hem gewoon opnieuw in de ijsemmer.

Zorg ervoor dat u de wijn niet te ver terugkoelt, omdat hierdoor de aroma's en smaken worden onderdrukt en de tannines wranger en droger lijken. Hierdoor verliest de wijn zijn karakter.

Interessant Weetje:
Wordt rode wijn boven de 18 °C geserveerd, dan gaan tannines, alcohol en eventuele sensaties door lagering op vaten de overhand nemen en zullen de smaken wegvallen.

bbq blog gekoeld rood

Sluiten

Inloggen

Log eenvoudig in met uw account. Of wanneer u nog niet geregistreerd bent, klikt u op Account maken.
Nog niet ingelogd

Emailadres
Wachtwoord
Inloggen
Maak een account
Ik weet mijn wachtwoord niet.
Sluit venster